MAKROBACKUP Sık Sorulan Sorular ?
Yedekler kurulum sırasında veya web arayüzünde belirlenen konuma kaydedilir. Bu konumda istemci başına bir dizin vardır. Bu dizinler içerisinde imaj yedekler 'imaj_ Sürücü _ YYAAGG-SSDD. Vhd' formatında saklanır. Tarih formatı şu şekildedir. YY:yıl, AA:ay, GG:gün, ve SS:saat, DD:dakika.
Dosya yedekleme formatı YYAAGG-SSDD (açıklama için yukarıya bakınız) ile isimlendirilen alt dizinleri vardır. Dosya veya dizin isimlerine göre yedekler kronolojik olarak sıralanmıştır.
MakroBackup imaj yedekleri Microsoft VHD formatında saklanır. Vhd dosyaları sanal sabit disk kalıpları şeklindedir. MakroBackup imaj geri yükleme | kurtarma konsoluna CD / DVD ve USB bellek ile sistemi boot etmek suretiyle sistem yedeklendiği zamana geri yüklenebilir. Ayrıca Microsoft HyperV, VMware, Acronis ve benzeri geniş standardı destekleyen uygulamalar ve platformalar tarafından en direk geri yüklenebilir formatta olur geniş desteği mevcuttur. Microsoft Hyper-V ortamına hiç bir ekstra yazılıma gerek kalmadan direk sanal makina olarak geri yüklenebilir. Windows 7, Windows 8, Windows 10 işletim sistemlerine doğrudan sistem ayarları-> yönet-> Bilgisayar yönetimi-> Disk yönetimi-> Diğer Eylemler altında bir sabit disk olarak bu vhd dosyasını eklemenize izin verir -> Sanal Sabit Disk ekleyin.Bu işlemden sonra windows gezgininde İmaj başka bir sürücü olarak görünecektir. Bu şekilde imaj dosyası içerisinde istediğiniz dosyaya ulaşabilirsiniz fakat bu işlemi imaj dosyası yerel diskinizdeyse yapabilirsiniz.
MakroBackup veri dosyalarını ve sistem durumunu (imaj yedek) olduğu gibi yedekler. Veri dosyaları virüslü ve hasarlı olabilir, MakroBackup hiç bir verinin virüslü olup olmadığını kontrol etmez, ancak yedekleme ayarlarınıza göre size bir önceki virüssüz sağlam veri dosyanızı kurtarmanıza olanak tanır. Bu tamamen sizin yedekleme planınıza bağlıdır, bir saat önceki yedeğinize veya bir gün önceki sağlam yedeğinize dönebilirsiniz.
MakroBackup yedekleme ünitelerine veya Bulut Yedekleme Sunucularına yedeklenen virüslü veri dosyaları kesinlikle diğer sağlıklı / virüssüz dosyalarınıza zarar veremez. Depolama alanındaki dosya sistemi buna müsade etmez. Buna veri dosyalarını şifreleyen cryptolocker virüsü dahildir.
Çok sık karşılaştığımız bir soru; MakroBackup Cryptolocker virüsünü engeller mi?
Hayır, MakroBackup Crypto Locker virüsü dahil olmak üzere hiçbir virüsün bulaşmasını engellemez, bu antivirüs programlarının görevidir. MakroBackup CryptoLocker virüsü ve diğer zararlı virüs yazılımlarına karşı veri dosyalarınızı güvenli yedeklemek suretiyle koruma sağlar. Şifrelenen dosyalarınızı sağlam yedeklerinizden geri alma ve kurtarma veri kopyalama hızında ve kolaylığındadır.
Veri yedekleme sırasında, yedeklemenin kesilmesi veya diğer tabirle yedeklemenin yarıda kalması ile birlite Log'lar sekmesinde Errorcode BASE_DIR_LOST içeren hata mesajı alıyorsanız olası sebepleri nedir;
Ön not: Bu hata genellikle SQL Server veritabanı yedekleri alınırken gereçekleşir.
Microsoft Windows Server veya diğer Windows işletim sistemlerinde VSS / Birim Gölge Kopya hizmeti kapalı ise açınız. SQL Sunucu üzerinde ve SQL Veritabanı ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez.
Wiindows 10 ve Windows Server 2012 ve R2, Windows Server 2016 ve Windows Server 2019 da aşağıdaki ayarları uygulamanız önerilir. Diğer MS Windows sürümlerinde bunun nasıl yapılacağını Microsoft resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.
1 - Sistem Özellikleri penceresinde Sistem Koruması ekmesine gidin. Sistem Geri Yükleme başlığı altında, Koruma ayarları altında listelenen sürücüler de Koruma Ayarlarını açık hale getirin.
2 - Veri Koruma ayarlarını açık hale getirmiş olduğunuz sürücülerde her bir sürücü için; "Yapılandır" butonuna tıklayarak "Ayarları Geri Yükle" başlığı altında "Sistem Korumasını Aç" radio butonun işaretli olduğundan emin olun ve "En çok kullanım" progress bar çubuğunu disk / disk sürücü boş alan miktarına göre mümkün mertebe en fazla olacak duruma getirin.
3 - Tarif edilen aşamalar sonrasında Windows bilgisayar / Windows sunucunuzu yeniden başlatın veya hizmetlerden VSS servisini / Birim Gölge Kopya hizmetini yeniden başlatın.
4 - Bilgisayar veya Sunucu üzerinde Microsoft One Drive veya Google Drive veya 3. parti başka yedekleme uygulamaları mevcut ise; Bu yazılımları kaldırın veya işleri bittiği gibi dizinlere / klasörlere kilit koymalarına engel olun.
4 - Bu aşamalar sonrasında yedekleme sırasında meydana gelen base_dir_lost hatasının ortadan kalkması gerekir. Sorun devam ederse lütfen ücretsiz destek iletişim hattından yardım isteyiniz.
Şuanki teknoloji ve sahip olunan imkanlarla Cryptolocker virüsünün şifrelemiş olduğu dosyaları kurtarmak maalesef mümkün değil. Dosyalar AES-256 gibi çok yüksek bir şifreleme algoritması ile virüs tarafından şifrelenmektedir. Eğer dosyalarınızın şifrelendiği bilgisayara bağlı olmayan depolama kaynakları üzerinde yedekleriniz varsa bu yedeklerinize geri dönebilir dosyalarınızı kurtarabilirsiniz. Yedeğiniz yok ise şifrelenen dosyaları kurtarmak için korsanlara ödeme yapmaktan başka çare maalesef yoktur, en azından biz bu yazımızı hazırladığımızda yoktu.
CryptoLocker vürüsünü engellemek için aslında email alıcısının biraz dikkatli olması yeterli, kaynağı belli olmayan e-postaları açmamak gerekiyor.
CryptoLocker virüsünün çözümü var mı? Evet verilerinizi MakroBackup Yedekleme Üniteleri veya Bulut Sunucularına Yedekleyerek koruyabilirsiniz. Dosyalarınızın şifrelenmesini engelleyemezsiniz ancak şifrelenen dosyalarınızın orjinal haline en son yedeklerinizi geri alarak kurtarabilirsniz. Şunu unutmamak gerekir ki; Bugün verilerinize zarar veren CryptoLocker virüsü yarın başka tehditler mutlaka var olacaktır. Her geçen gün çoğalan bu tehditlere teker teker engelleme yatırımı yapmak yerine verilerinizi MakroBackup Veri Yedekleme Çözümleri ile koruyun, güvende olun!
Şifrelenen dosyaları kurtarmak hem çok maliyetli hemde risklidir. Risk almayın, verilerinizi güvenilir çözümlerle yedekleyin. MakroBackup kritik verilerinizi korumak üzere virüslere, siber saldırılara karşı benzersiz özelliklerle donatılmıştır.
Piyasada ücretli ve ücretsiz bir çok yedekleme programları mevcuttur önemli olan veri kaybı yaşamanız durumunda verilerinizi nasıl kurtarabilirsiniz veya kurtarabilirmisiniz? bu soruları aydınlatmak gerekir.
Öncelikle bu yedekleme programlarının genel çalışma mantığını biraz inceleyelim. Farzedelim ücretli veya ücretsiz bir yedekleme programı aldınız, yedeklenecek dosyalarınızı, yedeklenecek dizinlerinizi seçtiniz ve yedeklemenin hangi zamanlarda yapılması gerektiğini programa belirttiniz. Buraya kadar sorun yok tüm yedekleme programları bunu zaten gayet güzel yapıyor. Önemli olan kısım şu; Bu yedekleme programı yedekleri nereye alacak? Yedekleme programına yedeklerin saklanması için bir hedef seçiyorsunuz bu harici disk olabilir, usb bellek olabilir, ağ üzerindeki bir bilgisayar olabilir, NAS yedekleme ünitesi olabilir vs. sonra alınan yedekler bu depolama birimlerine kaydediliyor ve siz yedeklenmiş verilerinizin verdiği güvenle rahat ediyorsunuz. Ancak burada çok önemli bir sorun var ! Siz veya yedekleme yazılımınız yedeklenen verilere erişebiliyorsa bu yedek veri dosyalarınıza virüsler de erişebilir, hackerlar / korsanlar da erişebilir demektir. Buda yedeklerin güvenli olmadığı, güvende olmadığı anlamına gelir.
Hangi yedekleme programını tercih ederseniz edin tamamına yakınında aynı yedekleme mantığı vardır ve güvenilir bir yedekleme çözümü sunmazlar. MakroBackup Veri Yedekleme Üniteleri ve Bulut Depolama servisleri üzerinde saklanan yedeklenmiş veri dosyalarınıza sizden başka kimse erişemez ve yedeklerinize zarar veremez çünkü MakroBackup bilgisayarınız üzerindeki veri dosyalarınızı yedeklerken windows paylaşımını kullanmaz ve virüslere, korsanlara açık kapı bırakmaz.
MakroBackup Nedir?
MakroBackup küçük, orta, büyük ölçekte tüm ticari işletmelerin kritik verilerini yedeklemek üzere geliştirilmiş veri yedekleme sistemidir. Dahili yedekleme üniteleri ve Bulut Yedekleme Servisleri olmak üzere iki ürün mevcuttur;
Dahili Yedekleme Üniteleri; Şirket içerisinde konumlandırılan donanım tabanlı ünitelerdir. Şirket içerisinde var olan tüm Sunucu ve Bilgisayarların yedeklerini anlık, saat başı ve günlük yedekleme özelliğine sahiptir. Yedekleme sırasında hiçbir program ve servisi sonlandırmak gerekmez. Çalışma sırasında online yedek alınır.
Bulut Yedekleme; Şirket içerisinde var olan tüm Sunucu ve Bilgisayarların yedeklerini saat başı ve günlük yedekleme özelliğine sahiptir. Donanım yatırımı gerektirmez, hizmet yıllık olarak satın alınır. Şirketlerin kritik verileri Google üzerindeki MakroBackup Yedekleme Sunucularında, Google’ın sağlamış olduğu güvenliğe ek olarak en üst düzey güvenlik tedbirleri altında saklanır. Yedekleme sırasında hiçbir program ve servisi sonlandırmak gerekmez. Çalışma sırasında online yedek alınır.
Her iki veri yedekleme seçeneğinde; sistem arka planda otomatik çalışır, takip gerekliliği yoktur, manuel müdahale gerekliliği yoktur. Her bir başarılı veya başarısız yedekleme sonrasında sistem tarafından bilgilendirilirsiniz.
Her iki veri yedekleme seçeneğinde; Felaket durumunda verilerinize yerel ağ ve internet üzerinden kolayca ulaşabilir ve AES256 gibi çok yüksek bir güvenlik standardı çerçevesinde verilerinizi kurtarabilirsiniz.
Her iki veri yedekleme seçeneğinde; Yedeklenen verilerinize sizden başka “HİÇBİR KİMSE” kesinlikle ulaşamaz, zarar veremez. Virüsler, Hacker’lar ve benzeri tehditlere karşı benzersiz koruma sağlar.
Son 4 yıllık (Ortalama) geçmişte CryptoLocker virüsünün On Binlerce Şirketin verilerini şifrelemek suretiyle Milyonlarca Dolar Zarara Uğrattığını Hatırlatmak isteriz. Verileri şifrelenen, zarar gören şirketlerin usb bellek, harici disk, NAS üniteleri ve yedekleme yazılımları ve benzeri tedbirleri maalesef koruma sağlamamıştır. Verilerin yedeklenmesi başlı başına bir iş, yedeklenen verilerin özenle korunması ise bambaşka bir meziyettir.